Senčenje s 
potiskanimi 
roloji in 
paneli

Senčenje s 
potiskanimi 
roloji in 
paneli

Že nekaj časa je pri sodobnih hišah in stanovanjih opaziti trend velikih steklenih površin, ki jih je v najbolj vročih mesecih potrebno zasenčiti. Senčenje običajno predstavljajo zunanja senčila, vendar pa so ta velikokrat hladna, zato je potrebno vnesti nekaj v prostor delček topline, zastreti prostore pred radovednimi pogledi, kar običajno rešimo z zavesami in drugimi notranjimi senčili.

Notranja senčila ne opravljajo zgolj funkcije prestrezanja pogledov, ampak služijo vedno bolj kot dekoracija prostora, zato je na trgu moč zaslediti večno več barv in vzorcev, ki sledijo najnovejšim trendom.

Izbira primernega senčila

Na izbiro vrste senčila vpliva več dejavnikov. Najprej se moramo vprašati, kaj bi s senčenjem želeli doseči, ali gre zgolj za dekoracijo, kdaj potrebujemo senčilo (podnevi ali ponoči), ali potrebujemo popolno zatemnitev ali le senco. Senčila prilagajamo tudi prostoru, v spalnici običajno potrebujemo zatemnitvena senčila, medtem ko v dnevnih prostorih polprosojna senčila. Za velike steklene površine proizvajalci svetujejo roloje ali panelne zavese, ki jih potiskajo tudi po željah.

Pozorni moramo biti tudi na način pritrditve senčil, ali gre za stropno ali stensko pritrditev ter način upravljanja (ročno ali elektro motor). Na izbiro senčil vpliva tudi oblika oken, položaj in dostopnost.

Panelne zavese

Senčila, ki se jih prah izogiba

Čeprav se sliši neverjetno je veliko senčil narejenih z materialov, ki se jih prah izogiba. Običajno govorimo o poliestrih, ki so obdelani po evropskih standardih za obdelavo tkanin, primernih za notranje senčenje. Takšna senčila so bolj odporna proti prahu, so antistatična, lahko jih tudi operemo ali obrišemo z mokro krpo. Za ročno pranje tkanin so primerne predvsem plise zavese, notranji roloji pa običajno omogočajo suho čiščenje ali čiščenje z mokro krpo. Nekatere tkanine imajo poseben premaz, ki omogoča, da se madeži ne vpijajo ter jih lahko preprosto obrišemo. Dodatni nanosi imajo običajno tudi funkcijo odbijanja žarkov.

Najpogostejša tkanina, ki se uporablja za notranja senčila je tako imenovani screen material. Gre za posebna steklena vlakna s PVC ovojem, ki so običajno manj dekorativna in zelo priljubljena v poslovnih prostorih, saj zelo dobro preprečujejo segrevanje prostora ter bleščanje. Screen senčila lahko tudi potiskamo in iz njih naredimo pravo umetnino. Na trgu je veliko proizvajalcev te tkanine, različnih cenovnih razredov. Med kvalitetnejše screen tkanine spadajo predvsem tkanine proizvajalca Mermet. Zastopnik za Mermet tkanine v Sloveniji je podjetje Design Vertikal d.o.o..

Kako je s senčenjem v praksi?

Večina arhitektov v svojih projektih predvidi zaščito pred soncem in tako običajno izberejo zunanja screen senčila. Notranja senčila prestrežejo okoli 20 odstotkov toplote, zunanja pa do 80 odstotkov. Običajno vidimo kombinacijo notranjih in zunanjih senčil. Prostori se tako manj segrevajo, zato prihranimo pri energiji, saj ne potrebujemo klimatske naprave ali pa jo vključujemo veliko redkeje. Med zunanjimi senčili, ki jih najdemo običajno na južnih in zahodnih fasadah, še vedno prevladujejo cenovno dostopnejše žaluzije. Zaradi boljše toplotne zaščite, pa je na trgu v vedno večji meri prisotno zunanje screen senčilo. Kljub temu, da gre za tkanino, je senčilo odporno na veter ter druge zunanje vplive.

Kombinacija zunanjih in notranjih senčil (pliseji, roloji ali panelnimi zavesami) poveča učinkovitost senčenja, prostore pa hkrati prilagodimo svojim stilu.

EnglishSlovenia